fbpx

Zakaj v poslu rabimo empatijo in zakaj smo zanjo nesposobni?

Da bi odgovorili na to vprašanje moramo najprej vedeti kaj je empatija?

Empatija je sposobnost čustvenega razumevanja, kaj doživlja druga oseba. V praksi to pomeni obuti čevlje nekoga drugega, se postaviti v njegov ali njen položaj in podoživljati njegove ali njene občutke. Torej povsem neposredno brez primesi svojih spoznanj, občutkov in vedenj.

Ali imamo Slovani svojo besedo? Imamo, reče se ji sočutje. Zakaj uporabljamo besedo »empatija« obstajajo trije razlogi. Prvi, ker se je ustalila v globalnem poslovnem svetu. Drugi, ker smo radi fensi in trendi. Tretji in ne najmanj pomemben, ker smo za sočutje in čustva v glavnem nesposobni in to v tolikšni meri, da besedo čutenje ali čustva nismo v stanju niti izgovoriti.

Če vemo, da bo v globalnih okvirjih proces digitalizacije nasledil proces personalizacije (in brez dvoma bo), potem je jasno zakaj je empatija tako pomembna.

Treba bo izdelati produkt po meri vsakega naročnika. Če je bil prej le ta neka oddaljena stranka, bo od sedaj naprej postal naš prijatelj, sestra ali brat. Empatija bo dala odgovor v razumevanju stranke, njenih želja in vsega tistega, kar niti ona sama ne razume.

Da bi lahko dostavili personalizirano storitev ali izdelek bo predhodno potrebno tudi v kolektivu vzpostaviti empatijo. V cilju, da bi zbrali ljudi okoli istega cilja, imeli podobno vizijo in se vsi skupaj počutili dobro. Da vsakdo izmed sodelujočih najde svoj imperativ, inspiracijo in višji cilj pri delu, ki ga opravlja.

Empatija bo postala integralni del vodenja. Seveda za tiste, ki bodo želeli ostati uspešni. Da se ne bomo razmetavali samo z uspešnostjo. Tudi za tiste, ki bodo želeli v tem novo nastajajočem svetu preživeti. Namreč trenutna povprečna življenjska doba podjetij znaša 18 let. Predvideva se, da bo do leta 2027 izginilo kar 75% podjetij, ki trenutno kotirajo na S&P 500.

Da zaključim. Empatija je most do vsakega človeka in način lastne obogatitve tistega, ki empatijo prakticira. Empatija združuje in motivira ljudi. In ljudje odločajo o tem (zavedno ali nezavedno) koliko dodane vrednosti bodo ustvarili.

Prispevek objavljen na družbenem omrežju LinkedIn.

Shopping Cart
Scroll to Top