fbpx

Česa šole ne povedo: »Pogumen lahko doseže vse«

V današnjem času je pogum izredno redka vrlina.

Danes se pogum vse prevečkrat zamenjuje z drznostjo, ki ni nujno povezana z iskanjem rešitev in doseganjem dobrega. V tem pogledu je drznost največkrat le izgovor za zabavo, saj ne porazumeva napredka. Pogum brez oprijemljive vsebine ne more obstajati, in to je tudi glavni razlog za splošno krizo poguma, ki je izginil iz vseh področij današnjega življenja. Tako besede »pogum« ne boste zasledili v nobenem prispevku medijev, razen v kakšni zabavni rubriki, kjer bo zamenjana v kontekstu z drznostjo. Izginila je iz podjetij, ulic, parkov in avtobusov. Izstopila je iz učnih načrtov in za vedno zapustila šolske učilnice.

Pred dokončnim izginotjem se je umaknila v temne prostore gledališča, kjer nastopa zelo redko in le pred majhnim občinstvom. Zdi se, da je pogum ostal le mrtva beseda na ustnicah junakov, ki so s svojimi brezčasnimi deli in dejanji utirali pot svoji in velikokrat tudi naši svobodi v davni preteklosti.

Pogumen je bil špartanski kralj Leonida, ko se je s tristo soborci uprl tisočkrat močnejšemu sovražniku. Pogumna je bila Ivana Orleanska, ki je kot mlado dekle v vlogi vrhunskega stratega pomagala osvoboditi svojo domovino Francijo. Pogumen je bil John Rabe, ki je pred smrtjo obvaroval dvesto tisoč življenj v Nankingu na Kitajskem. Pogumna je bila Diana Budisavljević, ki je dvanajst tisoč otrok rešila iz koncentracijskega taborišča Jasenovac.

Pogumni spreminjajo vsiljeno resničnost kljub težkim, neprijetnim in včasih celo sovražnim okoliščinam. V njihovih srcih vse nemogoče v trenutku postane mogoče. Obdani s pogumom so naenkrat sposobni kljubovati strašanskim življenjskim nevihtam in v običajnih okoliščinah dosegati nepredstavljive rezultate.

Izberite pogum, ki vam bo pomagal prehoditi pot od človeka do Človeka in postati svojevrstna osebnost. To potrjuje tudi francoski pisatelj in Nobelov nagrajenec André Gide, ki je zapisal: »Človek ne more odkriti novih oceanov, če nima poguma, da izgubi iz vida obalo.«

Pogum vas bo naredil odporne proti ogovarjanju, norčevanju, obsojanju in brezbrižnosti. Vse nepremostljive ovire se bodo spremenile v izzive. Ne ozirajte se torej na poglede in glasove drugih, bodite pogumni ter izrazite svojo svobodno voljo in s tem svoj jaz. Stojte za svojimi odločitvami ne glede na odzive okolice. Bodite zvesti svojemu jazu in pogum vas bo pripeljal na vaš končni cilj.

Če boste kadarkoli dobili občutek, da je vaša plamenica poguma začela pojenjati, se zatecite k Človeku v sebi. Ugotovili boste, da je strah nekaj popolnoma naravnega in da se vam z njim ni treba bojevati ter s tem izgubljati neprecenljive energije. Vaša naloga je v duhu svobodne volje narediti vse, kar je potrebno za to, da bi pot prehodili, kljub občutku strahu.

Poiščite svoje talente in se obkrožite z dobrimi ljudmi, kajti ljubezen do sočloveka in ustvarjalnosti je duhovna hrana za pogum. Zberite pogum in bodite navdušeni nad seboj in vsem tistim, kar še lahko odkrijete.

Članek je bil objavljen na portalu Založba 5ka.

Shopping Cart
Scroll to Top